• 100% Natuurlijke was
  • Unieke & zelf samengestelde geuren
  • Dierproefvrij & vegan
  • Gratis verzending boven €50

Geurkaarsen Informatie

Wat leuk dat je een Ruyk geurkaars hebt besteld, dankjewel voor je bestelling!
Op deze pagina vind je informatie over jouw nieuwe kaars.

Al onze kaarsen zijn:
- Handgemaakt van 100% natuurlijke was.
- Gemaakt met unieke, zelf samengestelde geuren.
- Vervaardigd met de beste kwaliteit geuroliën. 
- 100% dierproefvrij & vegan.

Ruyk Geurkaarsen worden gemaakt met 100% natuurlijke was (kokoswas en sojawas).
Natuurlijke was heeft vele goede eigenschappen, zo geeft het bijvoorbeeld geen schadelijke stoffen af tijdens het branden. Hiernaast walmen kaarsen met natuurlijke was minder en branden ze gemiddeld 25% langer dan paraffine kaarsen.

Naast de goede eigenschappen hebben kaarsen van 100% natuurlijke was ook een aantal eigenschappen die je misschien niet gewend bent. Hieronder staan een aantal van deze eigenschappen beschreven. 
Let op: Geen van deze eigenschappen hebben invloed op de prestaties van de kaars, ze zijn puur cosmetisch.

  • Druppeltjes op de bovenkant of kristalvormige aanslag op het glas. Natuurlijke was heeft de eigenschap niet goed tegen temperatuurschommelingen te kunnen.

Bij warmer weer kan de kaars gaan “zweten”, waardoor er kleine druppeltjes op het oppervlakte van de kaars zichtbaar zijn. Deze druppeltjes worden veroorzaakt door het relatief lage smeltpunt van de was, waardoor oliën in de was bij het opwarmen van de kaars naar het oppervlakte komen.

Bij kouder weer kan de kaars een “bevroren” effect krijgen, waarbij kristalvormige, witte aanslag te zien is op het glas waar de kaars in zit. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de kaars in kouder weer verstuurd is.

  • Er lijkt een "natte vlek" of luchtbel tussen het glas en de kaars te zitten. Ook dit heeft weer te maken met temperatuurschommelingen en de effecten hiervan op natuurlijke was.

Natuurlijke was zet uit wanneer het warm wordt en krimpt wanneer het afkoelt. Wanneer de kaars bijvoorbeeld tijdens het verzenden wordt verplaatst vanuit een warme bestelbus naar een koud magazijn, kan dit er voor zorgen dat de kaars te snel afkoelt en de was sneller krimpt dan normaal. Hierdoor trekt de was zich een klein beetje weg van het glas en ontstaat er een luchtbel tussen de kaars en het glas. Dit komt het meest voor in de herfst en winter. 

  • Niet-gladde bovenkant na branden. Nadat de kaars heeft gebrand kan het voorkomen dat de bovenkant van de kaars niet meer zo glad opdroogt als voor het branden. De kaars heeft een "bobbelige" structuur op het oppervlak.

Dit wordt veroorzaakt doordat de kaars met sojawas is gemaakt. Sojawas is van nature niet goed in gelijkmatig stollen na verwarming. Doordat de bovenkant van de kaars in korte tijd heel warm is geworden en na het doven van de kaars heel hard afkoelt, stolt de was te snel om glad te blijven.

  • Verkleurd laagje was na branden. Natuurlijke was dat gesmolten is tijdens het branden kan na het doven van de kaars opdrogen in een iets donkerdere kleur.

Natuurlijke was (en specifiek sojawas) heeft een maximale verhittingstemperatuur. Boven deze temperatuur kan de was verkleuren en een donkerdere kleur krijgen. Doordat de vlam van een kaars over het algemeen hoger is dan deze maximale verhittingstemperatuur, kan het voorkomen dat de was iets donker opdroogt na het branden. De verkleuring kan erger worden naarmate de kaars vaker brandt; Omdat de vlam steeds lager in het potje gaat branden wordt het potje (en dus de was) steeds warmer.

  • Een "bolletje" op de lont na branden. De lonten die wij gebruiken voor onze kaarsen zijn milieu-verantwoorde lonten gemaakt van plat gevlochten katoendraden met een kern van papier, omhuld met een laagje natuurlijke was voor stabiliteit.

De "bolletjes" die aan het eind van de lont vormen tijdens het branden worden veroorzaakt door overtollig koolstof dat vrijkomt naarmate de lont brandt. Dit is iets wat gebeurt bij elke lont, in elke kaars die er bestaat. Het kan zijn dat deze bolletjes je meer opvallen, of groter zijn bij onze lonten als bij andere lonten. Dit komt omdat onze lonten papier bevatten, wat van nature een snelle verbranding heeft en vaker onvolledig opbrandt, waardoor meer koolstof vrijkomt.